Followers

Doa

“ Tuhanku, utuslah seorang suami yang soleh untuk melamarku, condongkanlah hatinya kepadaku berkat kebenaran Kalam-Mu yang qadim dan berkat UtusanMu yang mulia dengan keberkahan sejuta ucapan LAA HAWLA WALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL 'ALIYYIL 'AZHIIM. Dan semoga Allah Melimpahkan Rahmat dan Salam kepada junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w., dan kepada segenap keluarga serta sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam."

Wednesday, March 6, 2013

Perancang keluarga






lepas dah abis waktu berpantang...mak kat umah dah bising suruh makan ubat..ye la kan takut rayyan dapat adik cepat..bukannya menolak rezeki tapi mak cakap biarlah rahim sembuh dulu sepenuhnya...kalau boleh jarakkan antara 2tahun seorang..

kalau ikutkan perancangan kami memang la kami tak nak tambah anak lagi buat masa terdekat memandangkan keadaan suami jauh dengan saya...kalau dah rezeki kami tak menolak tapi biarlah hubby balik dulu kat malaysia...saya pun dah ade pengalaman anak sulong....mengandung tanpa suami disisi memang payah..kalau awl2 kehamilan xpe lagi...bile dah nak masuk 7 bulan memang perlukan suami disisi...

ye la...nak pergi chekup lagi,nak ulang alik keje lagi,sakit pinggang,bengkak kaki,alahan masa bersalin lagi..semua tue saya tanggung sendiri...en suami balik pun dah dekat due nak bersalin..tue pun 2 hari sebelum bersalin...tapi syukur sangat2 suami ada sepanjang di labour room.. bukan senang suami dapat balik...:)

entri kali nie saya nak terangkan kaedah perancnag yang saya ambik..kalau ikutkan cik suami nak saya pakaikan implan untuk 3 tahun..senang katenya...xpayah pikir2 dah dalam masa 3 tahun,..tapi saya nie penakut..org kata mcm2 kesan die...antaranya... badan akan naik macam di pam2..nafsu kurang..pening kepala...itupun bergantung pada hormon seseorang jugak...

mak suruh makan ubat je..tapi saya nie nak dalam pantang pun boleh miss ubat..takut lupe je..
saya pun pergi la jumpa doctor...doctor bagi nasihat kalau tak nak implan boleh try suntikan depo 3 bulan skali ataupun masukkan iucd untuk 5 tahun terus...bile pikir balik saya dan suami memilih kaedah suntikan...hehe..tuepun sbb mengambil masa sekejap..kalau tak sesuai boleh pilih kaedah lain selepas 3 bulan...

Alhamdulillah setakat nie dah dua kali saya ambil suntikan..berat badan masih maintain....makan pun okey..xde la makan terlampau2....cuma period je la tak teratur ckit...tapi atas nasihat doc selepas 3 kali suntikan hormon akan stabil balik dan period akan kembali okey macam zaman bujang..hehe...

dan yang paling penting suntikan amatlah berkesan sehingga 3bulan berikutnya dan jangan sekali-kali terlepas date lebih dari 2 hari untuk appoiment seterusnya..kalau tak memang kena redha je la lekat sorang lagi..hehe



nota kaki :  mood tak sabar tunggu cik suami balik..rayyan pun dah makin pandai usik orang skrg..

Wajib Ingat Tentang Kita!!

Daisypath Anniversary tickers