Followers

Doa

“ Tuhanku, utuslah seorang suami yang soleh untuk melamarku, condongkanlah hatinya kepadaku berkat kebenaran Kalam-Mu yang qadim dan berkat UtusanMu yang mulia dengan keberkahan sejuta ucapan LAA HAWLA WALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL 'ALIYYIL 'AZHIIM. Dan semoga Allah Melimpahkan Rahmat dan Salam kepada junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w., dan kepada segenap keluarga serta sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam."

Monday, December 9, 2013

Semangat yang hilang


Orang tua2 kata, 5 tahun perkahwinan 
(fasa1)sentiasa diuji dgn kesempitan dn kekurangan harta (ade je yg tak cukup, kena byk beljr bersabar) 
masuk 10 tahun perkahwinan (fasa ke 2) ALLAH dah mula buka 1001 pintu rezeki ke arah stabiliti.
masuk 15 tahun perkahwinan (fasa ke 3)kehidupan lebih simple tetapi stabil dari segala sudut...
mudah-mudahan ALLAH memberi kemudahan & kekuatan dalam menjalani kehidupan bersama anak-anak & suami tercinta sehingga syurga..aminn.

banyaknya dugaan..setahun lebih berjauhan dengan suami (abu dhabi-malaysia)...anak dah masuk 13bulan...sabar dan teruskan bersabar..insyallah dipermudahkan...



kebetulan rayyan nk masuk 1 tahun papa ade..bleh sambut same2..:)


belagak mcm org besar...semua nk mkn sendiri

nakal...dengan nenek



Saturday, April 27, 2013

6 month...muhammad rayyan al fateh


pejam celik..dah 6 bulan anak mama nie...cukup 5 bulan dah pndai menirap...mmg sangat-sangat menguji kesabaran menjaga anak kecik seusia ini..lebih2 lagi memerlukan perhatian yang lebih.
tapi mama tetap enjoy melayan kerenah anak mama sorng nie..kalau waktu malam 3 jam skali msti berjaga nak susu..

insyallah esok cik suami sampai malaysia..dah tak sabar nak jumpa cik suami..al maklum la..bile berhadapan dengan hubungan pjj nie haruslah tabahkan hati...menjaga ank sorng diri dan keperluannya...kalu ade suami boleh la menolong sedikit sebanyak..alhamdulillah ma banyak membantu menjaga rayyan waktu office hour..hehe..kalau nak ikutkan nk hantar taska je tapi ma kecian plak dekat cucunya nie...nak jaga jgk...ye la kan..kecik lagi katanya...hehe


Wednesday, March 6, 2013

Perancang keluarga






lepas dah abis waktu berpantang...mak kat umah dah bising suruh makan ubat..ye la kan takut rayyan dapat adik cepat..bukannya menolak rezeki tapi mak cakap biarlah rahim sembuh dulu sepenuhnya...kalau boleh jarakkan antara 2tahun seorang..

kalau ikutkan perancangan kami memang la kami tak nak tambah anak lagi buat masa terdekat memandangkan keadaan suami jauh dengan saya...kalau dah rezeki kami tak menolak tapi biarlah hubby balik dulu kat malaysia...saya pun dah ade pengalaman anak sulong....mengandung tanpa suami disisi memang payah..kalau awl2 kehamilan xpe lagi...bile dah nak masuk 7 bulan memang perlukan suami disisi...

ye la...nak pergi chekup lagi,nak ulang alik keje lagi,sakit pinggang,bengkak kaki,alahan masa bersalin lagi..semua tue saya tanggung sendiri...en suami balik pun dah dekat due nak bersalin..tue pun 2 hari sebelum bersalin...tapi syukur sangat2 suami ada sepanjang di labour room.. bukan senang suami dapat balik...:)

entri kali nie saya nak terangkan kaedah perancnag yang saya ambik..kalau ikutkan cik suami nak saya pakaikan implan untuk 3 tahun..senang katenya...xpayah pikir2 dah dalam masa 3 tahun,..tapi saya nie penakut..org kata mcm2 kesan die...antaranya... badan akan naik macam di pam2..nafsu kurang..pening kepala...itupun bergantung pada hormon seseorang jugak...

mak suruh makan ubat je..tapi saya nie nak dalam pantang pun boleh miss ubat..takut lupe je..
saya pun pergi la jumpa doctor...doctor bagi nasihat kalau tak nak implan boleh try suntikan depo 3 bulan skali ataupun masukkan iucd untuk 5 tahun terus...bile pikir balik saya dan suami memilih kaedah suntikan...hehe..tuepun sbb mengambil masa sekejap..kalau tak sesuai boleh pilih kaedah lain selepas 3 bulan...

Alhamdulillah setakat nie dah dua kali saya ambil suntikan..berat badan masih maintain....makan pun okey..xde la makan terlampau2....cuma period je la tak teratur ckit...tapi atas nasihat doc selepas 3 kali suntikan hormon akan stabil balik dan period akan kembali okey macam zaman bujang..hehe...

dan yang paling penting suntikan amatlah berkesan sehingga 3bulan berikutnya dan jangan sekali-kali terlepas date lebih dari 2 hari untuk appoiment seterusnya..kalau tak memang kena redha je la lekat sorang lagi..hehe



nota kaki :  mood tak sabar tunggu cik suami balik..rayyan pun dah makin pandai usik orang skrg..

Tuesday, February 19, 2013

Abu Dhabi-UAE



Akhirnya...sampai jugak mama kat tempat keja cik suami..walaupun tak lama seminggu je...alhamdulillah leh kenal tempat kerja dan rumah suami kat sane..

yang paling sedih skali terpaksa tinggal anak kesayangan mama nie kat nenek..maaf rayyan ye..nanti rayyan dah besar ckit bleh la mama ajak...mama terpaksa pergi sorng2 dulu..kebetulan dalam cuti pantang lagi..kalau nak tunggu mama cuti tahun entah bila dapat pergi kan..



bertolak 5 januari,mengambil masa 7 jam setengah dari malaysia...prosedur tak la rumit sangat..lain kali bleh la pergi lagi..insyallah kalau ade rezeki lebih bleh mama dan keluarga pergi sane lgi...boleh buat umrah sama2...doakan kami ye..

yang paling menyedihkan lepas je mama balik rayyan dah tak nak bf ngan mama...terpaksa la bagi rayyan botol sepenuhnya..lama sangat tinggal kot...sekarang nie pun susu mama dah kurang..kecian dekat rayyan...
gambar sebelum mama berlepas...sukanya rayyan kena tinggal..hehe

yang paling best suami bawak ke ferrari word di abu dhabi...hihi..kat sane macam2 mainan..kalau bawak rayyan mesti best nie...

suami sempat jugak bawak mama ke dubai mall..kat sana mama boleh tengok bangunan tertinggi di dunia Burj khalifa...



balik sekali dengan cik suami...tak la boring dalam flight sorang2..ade jugak teman nak bersembang.





ntah bile la dapat pergi lagi...bila dah strat keje nie lagi la susah nak cuti..doakan saya cepat2 bersama suami ye...sejak dari kawin rasenya sempat 7bulan je...en suami pun terbang ke sane...
insyallah ade rezeki boleh la pergi lagi...mane la tahu kot2 mama dapat cuti lama kan..hehe..
jaga diri ye cik suami..jangan gatal2..keh keh..



Sunday, February 3, 2013

aduhai anak mama..mama risau...






rayyan dah masuk 3 bulan 12 hari nie..apa yang merisaukan mama sekarang nie rayyan selalu sembelit...
setakat nie dah 5 kali mama tukar susu..
susu yang pertama s26,anmum,frisolac gold,snow..dan sekarang yang sedang rayyan minum flisolac rumusan khas untuk bayi + duch lady (untuk malam sahaja)

aduhai anak mama..dah 2 kali mama bawak pergi klinik..Alhamdulillah doctor bagitahu xde masalah cuma ususnya masih lagi lembut dan dalam proses pembesaran sbb tue la boleh jadikan sembelit...
kalau nak ikutkan atas penerangan doctor..sekiranya anak ada mutah @mengalami alahan lain seperti ruam bayi tersebut alah terhadap susu terbabit tapi rayyan mama nie xde la plak muntah2 atau naik ruam2...
mama tengok hari2 makin happy je...tapi kenapa lah rayyan susah sangat nk pooo poo..risau mama taw...biasanya dah nk masuk 4 hari baru poo poo..tue pun akan menangis2 macam orang sakit...najis plak keras..kecian anak mama nie..

Ya Allah,sihatkanlah anakku...mama dah tak sanggup nak dengar rayyan nangis setiap kali nak poo poo...risau mama..kalau minggu nie rayyan masih sembelit jgk mama bawak pergi klinik lagi ye...
tak kecian kat mama ke sayang...kerja pun jadi tak terurus pikir pasal anak mama sorang nie...
badan rayyan pun dah makin kurus mama tengok..kadang2 payah nak minum susu...mama tengok rayyan macam fobia je...

mama nak yang terbaik untuk rayyan..tak kisah la susu apa pun rayyan nak asalkan rayyan sihat ye...lepas nie mama harap rayyan poo poo ye..nenek pun risau tengok rayyan hari2 gelisah..mungkin perut tak selesa kot..





“Semua anak dilahirkan pintar, tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak”
Dato’ Dr Fadzilah Kamsah
Pakar Motivasi
“All children are born geniuses, and we spend the first six years of their lives degeniusing them”
R. Buckminster Fuller




Wednesday, January 30, 2013

31 januari



Selamat hari Lahir Buat suami tercinta..Insan yang penuh kasih sayang dan murah hati..hihi..nie ayat nak bodek suami ke..
tak la...ikhlas nie taw...
sebenarnya 31 januari hari yang penuh bermakna buat saya dan suami kerana pada tarikh nie la kami mula2 berkenalan dan sampai sekarang..
kalau nak diingatkan balik kisah pertemuaan kami memang sangat kelakar...
insyallah akan menjadi kenangan manis buat kami untuk diingati..

Maaf ye b..tahun nie tak dapat nak sambut sama2 dengan b...insyallah nanti b balik malaysia kita sambut sama2 ye...

sebenarnya tak tahu nak hadiahkan apa kat b..rasanya tak de hadiah macam tahun2 sudah..
tapi apa yang bermakna sekarang nie kelahiran permata hati kami"Muhammad Rayyan Al-Fateh"
Kelahirannya menambahkan seri dan kebahgiaan dalam rumahtangga kami..
dan itulah hadiah yang paling bernilai sempena ulangtahun perkenalan kita..
insyallah jika dimurahkan rezeki lagi kita tambah lagi ye..hihi....tunggu anak sulong mama besar dulu la ye..



Semoga encik suami sentiasa dimurahkan rezeki,panjang umor,sihat sentiasa dan selalu ceria walaupun kita berjauhan..amin...







Sunday, January 27, 2013

suami dan kerja


kenapa tak berhenti keje je?
kenapa tak ikut suami skali?
sanggup ke berjauhan dengan suami?
tak takut ke suami main blakang?
tak sayang suami ke?

Ya, ALLAH telah tetapkan ada rezeki untuk hambanya, kita hanya berusaha mencarinya dengan cara yang terbaik, bukan dengan cara yang boleh mengancam hubungan suami isteri.


aduhai...mulut manusia susah nak tutup ye..mcm2 persoalan yang diberi...susahnya kalau mereka tak berada di tempat saya...sape yang sanggup berjauhan dengan suami...siapa sanggup hidup dengan anak berdua je..lebih2 umur anak sekarang nie yang sangat memerlukan ayah disisi...

Alhamdulillah suami bagi keizinan untuk  saya meneruskan perkerjaan saya selepas 3bulan cuti berpantang...kalau ikutkan hati nak je ambik cuti tanpa gaji ikut suami tinggal disana..tapi bukan senang..prosedur nak memohon pun bukan mudah nak dapat....insyallah kalau ada rezeki dapat la saya tinggal dengan suami bersama anak teruna yang comel nie..



"Bagaimana nak survive Percintaan Jarak Jauh?"


"Macam mana nak pastikan Hubungan Jarak Jauh ni berjaya?"
"Apa yang perlu buat kalau nak jalinkan hubungan jarak jauh?"



sebenarnya hubungan jarak jauh nie memerlukan kepercayaan yang sangat tinggi..Alhamdulillah Tuhan bagi kekuatan kepada saya mempercayai suami saya walaupun jarak antara kami bukan dekat lebih2 lagi di tempat orang yang kita tidak tahu suasana dan persekitaran macamna...
Sebab perasaan dan keraguan korang adalah bergantung kepada apa yang anda percaya.Kepercayaan dan kesetiaan adalah yang paling penting dalam hubungan jarak jauh nie.
walaupun kami dah merancang apa yang terbaik untuk hubungan ini Tuhan Maha Mengetahui..
Insyallah kami akan bersama seperti keluraga lain..doakan kami ye..



p/s :mulut manusia nie susah nak tutup...kami sangat bahagia..bahagia nie sangat subjektif..jangan jadi batu api dalam hubungan kami...




Tuesday, January 22, 2013

Kelahiran Anak mama yang ditunggu-tunggu..


Alhamdulillah saya selamat melahirkan sorang putera pada 23.10.2012 tepat jam 10pagi...putera sy diberi nama
"muhammad rayyan al fateh bin mohd fauzi"

pengalaman bersalin..

suami sempat balik ke malaysia 2 hari sebelum due pada 19.10.2012...due 21.10.2012..
sempat lagi pagi tue berkunjung ke rumah mertua...perut xrasa sakit lagi..badan pun masih gagah lagi cuma sakit pinggang skali skale je... suami yang sememangnya risau ajak ke klinik pada petang tue untuk cek bukaan jalan tapi doc bgthu mmg tiada bukaan walaupun 1cm...doc nasihatkan tunggu keesokkan hari...

malam yang panjang..susah nak tidur..kaki kremmm tapi suami tido lena...takut nk kejutkan die bimbangg dia penat..pagi bangun bagitahu suami sakit pinggang sangat2..terus ke klinik desa..sakit dh mula tapi tanda2 turun darah atau air ketuban tiada lagi...
nurse nasihatkan terus ke hospital..tapi kami ke hospital privite..ambik mase 2jam sampai ke klinik..



sempat lagi peace walaupun tengah menahan sakit...
 sakit kejap datang,sekejap hilang....sempat lagi singgah tepi pntai minum air kelapa...
sampai di hospital ditahan di labour room..doc cek bukaaan baru 1 cm...tunggu di bilik untuk rehat...
petang tue sempat lagi ke kedai makan di pantai batu buruk...hihi..
ma dh start pesan mkn bnyk2 utk tenaga masa push baby..

malam tue tak lena tido walaupun tido atas bed dgn suami di hospital...pukul 1pagi rasa seperti turun darah...paggil nurse...bukaan baru 4 cm...sepanjang pagi tue mmg x boleh tido..sakit pinggang sangat2 sampai suami pun xboleh nk tidur..suami bergilir ngan ma di labour room..tunggu doc pagi esok untuk injection coz dah lewat 1 hari..

nurse inject tepat pukul 7 pagi terus start muntah2 sampai dah xde apa nak kuar lagi dalam perut nie...kepala berpusing..sesak nafas...nurse bagi bantuan oksigen..suami tak henti2 bagi semangat...
nurse hampir 4 org ajar cara2 nak push dgn betul..alhamdulillah,entah dari mane kekuatan akhirnya tepat jam 10 pagi lahirlah muhhamad rayyan al fateh bin mohd fauzi dengan 3 kali push....syukur padamu ya ALLAH lahirlah anak saya secara normal dengan berat 3.4kg walaupun dengan ketiadaan tenaga dan muntah2 sampai kuar air hijau..yekks..hihi...Tuhan sahaja yang mengetahui apa yang tersurat untuk hambanya...Alhamdulillah kelahiran sulong nie begitu bermakna bagi saya dan keluarga memandangkan suami saya tinggal jauh atas komitmen kerja...


gambar beberapa minit selepas rayyan kuar dari perut mama...

terima kasih kepada suami tercinta,ibu tersayang dan keluarga sepanjang kelahiran ini sentiasa disisi dan tak putus berdoa supaya kami berdua selamat...Alhamdulillah...

rayyan selepas dimandikan
gambar hari pertama bersama papa dan mama..

Wajib Ingat Tentang Kita!!

Daisypath Anniversary tickers