Followers

Doa

“ Tuhanku, utuslah seorang suami yang soleh untuk melamarku, condongkanlah hatinya kepadaku berkat kebenaran Kalam-Mu yang qadim dan berkat UtusanMu yang mulia dengan keberkahan sejuta ucapan LAA HAWLA WALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL 'ALIYYIL 'AZHIIM. Dan semoga Allah Melimpahkan Rahmat dan Salam kepada junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w., dan kepada segenap keluarga serta sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam."

Wednesday, May 12, 2010

Kayu Tiga??????


“SARAH, saya nampak suami awak dengan perempuan lain di sebuah hotel, bukan main mesra, awak tak tahu apa-apa ke mengenai perhubungan mereka?” tanya Lina ketika berjumpa sahabatnya di pejabat.

“Aku tak tahu apa-apa. Setakat ini kelakuan suami aku biasa saja, mungkin aku tak perasan,” kata Sarah.

Suami yang melakukan perbuatan curang di belakang isteri memang bijak memainkan peranan. Dalam erti kata lain mereka dapat melakonkan watak yang mantap bagi mengaburi perkara itu daripada si isteri.

Justeru, sebagai isteri, anda harus bijak menghidu sebarang perubahan atau kelakuan suami bagi mengelak mereka ditipu si suami yang melakukan perbuatan curang itu.

Berikut ada beberapa panduan yang boleh digunakan isteri untuk mengkaji perangai suami yang mungkin melakukan perbuatan curang walaupun di rumah mereka berlakon sebagai lelaki yang baik:

Suami tiba-tiba menjadi sibuk.

Sebelum ini suami tidak pernah sesibuk itu tetapi sejak akhir-akhir ini ada saja alasan diberikan suami seperti terpaksa bertugas di luar.

Malah, ada ketikanya alasan suami itu tidak boleh diterima. Tetapi apabila isteri cuba mendapatkan penjelasan, suami buat tidak peduli dan tidak sanggup bertentang mata dengan isteri. Dalam keadaan tertentu, suami hanya menyatakan dia sibuk menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) tanpa mahu bertemu dengan anda.

Suami tiba-tiba menjadi panas baran.

Menjadi lumrah kepada isteri bertanya sesuatu yang mungkin mencurigakan apabila melihat perubahan sikap suami. Tetapi, pertanyaan itu dibalas dengan jawapan yang kasar.

Malah, isteri dimarahi dengan menjadikan alasan sikap isteri membebel memeningkannya padahal sebelum ini suami tidak bersikap demikian.

Suami cuba pertahankan diri.

Tidak ada suami yang mahu mengaku dia berlaku curang terhadap anda. Apabila isteri cuba mendapatkan penjelasan, suami kerap kali mempertahankan diri, seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Bahkan suami cuba menyalahkan isteri atau orang lain yang dituduh cuba memfitnah bagi memecah-belahkan rumah tangga mereka.

Suami terlalu berahsia.

Biasanya apabila telefon bimbit berbunyi, suami akan menjawab dengan kadar segera walaupun di hadapan isteri.

Tetapi, tiba-tiba suami tidak berbuat demikian sebaliknya apabila telefon bimbit berbunyi, suami akan menjawab di tempat yang jauh. Percakapan suami seolah-olah membisik agar tidak didengari isteri.

Apabila ditanya siapa yang menelefon, suami sekadar menjawab kawan lelaki.

Suami tampil dengan gaya baru.

Suami yang anda kenali seorang yang ringkas, tiba-tiba bertukar wajah kepada penampilan berbeza. Pakaian, rambut, kasut dan minyak wangi daripada jenama mahal.

Apabila melihat situasi ini, anda harus berwaspada kerana besar kemungkinan suami anda bercinta dengan wanita lain.

Suami tiba-tiba menjadi intim dan mesra.

Apabila kemesraan suami agak keterlaluan berbanding kebiasaan, anda harus berhati-hati kerana suami mungkin memasang perangkap. Biasanya, dalam situasi ini, suami akan memberikan apa saja yang isteri inginkan malah dia (suami) akan lebih banyak memuji anda dengan kata-kata romantis. Dan, ia nyata berkesan bagi mengaburi isteri.

Suami kerap makan luar.

Apabila diajak makan, suami akan memberi alasan sudah makan bersama rakannya. Jika sekali-sekala mungkin tidak apa tetapi jika kerap alasan yang sama diberikan, anda perlu menyelidik, mungkin ada udang di sebalik batu.

Suami sering menerima SMS daripada wanita.

Ada ketikanya, isteri perlu membuka telefon bimbit suami. Jika terlalu banyak SMS diterima apatah lagi daripada wanita malah dengan kata-kata menggoda, anda perlu bertindak sama ada menghubungi nombor itu untuk mendapatkan kepastian.

Suami selalu kerja luar.

Kadangkala mungkin pelik kerana suami selalu memberi alasan terpaksa bertugas di luar daerah atau luar negara. Jika sekali-sekala mungkin tidak mengapa tetapi apabila setiap bulan alasan itu diberikan, ia patut menjadi keresahan anda.
Suami minat memancing.

Suami yang anda kenali tidak minat memancing tiba-tiba membeli peralatan memancing atau joran. Tentu pelik kerana setiap malam minggu, dia memberitahu anda, dia pergi memancing bersama kawan.

Sebaiknya jika perkara ini berlaku, anda perlu menyiasat kerana banyak kes, suami bukan memancing ikan tetapi memancing wanita lain.

Apapun, lelaki memang bijak berlakon kerana ada banyak kes, suami tidak menunjukkan sebarang perubahan malah anda tidak mengesyaki apa-apa tetapi akhirnya diberitahu atau anda mendapat tahu suami berkahwin lain.

Justeru, sebagai isteri, anda perlu berwaspada tetapi bukan mengongkong suami. Perkara yang paling baik ialah memberi layanan yang baik kepada suami seperti yang anda lakukan apabila bercinta dulu.

Jika ini mampu anda lakukan, insya-Allah suami tidak akan curang atau bermain kayu tiga di belakang anda kerana di rumah, suami sudah menerima layan kelas A.

Nih adalah sebagai panduan saja....

10 comments:

 1. uuuu...nauzubillah;(

  pst:pja link jugak yeh;)

  ReplyDelete
 2. ermmmmm ...

  seronok je baca..

  Sekadar senyum je.

  ReplyDelete
 3. u rasanya kalau si istri buat yg terbaik x kan mgkn suami cari lain...anyway yg penting sebenarnya trust each other dalam apa perkara pun mesti ok..

  ReplyDelete
 4. Begitulah adanya... Last sekali dia kata dah jodoh....

  ReplyDelete
 5. Begitulah adanya... Last sekali dia keluarkan kata hikmat..DAH JODOH...!

  ReplyDelete
 6. 2lar laki2..klu buat bek 2 msti ader sumtin..hehe

  klu masa bcinta pun dah boleh agak kan..;)

  ReplyDelete
 7. hmmm cian kn mkin c suami dah tabiat dia masa dulu suka curang 2 la jgn cari suami y nsem sgt nt ramai awek terpikat hehehe 1 g mengikut pengalaman sy berkawan,c suami pakai 2 nfon 1 untuk simpan di rumah 1 g simpan di tempat keja huhu

  ReplyDelete
 8. soal kecurangan adalah soal yang mmg biasa terjadi baik lelaki maupun wanita..maka buruklah lelaki dimata wanita,tak semua lelaki yang bersikap begitu,masih ada mmg setia pada isteri masing-masing,tetapi perlu juga diambil kira perempuan yang curang pada suami makin bertambah!

  ReplyDelete

conteng lar ckit....

Wajib Ingat Tentang Kita!!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers